Претставување на шаховски школи

Јуниорска школа

photo

Тони Лазов

Роден: 12.05.2000 год.

Toni-lazov
4.9
5/5

Резултати

 • Од 2009 до денес континуирано 1 место на Првенства на Македонија за јуниори во својата категорија
 • 2010 – 1 место, Јуниорско првенство на Југоисточна Европа во Блаце – Србија до 10г.
 • 2012 – 4 место Отворено Првенство на Македонија;
 • 2013 – 6 место на Европски Шампионат во брзопотезен шах јуниори до 14г.
 • 2014 – делба 9-19 место на Европски Шампионат јуниори до 14г.
 • 2015 – 1 место Меѓународен турнир во Северин – Романија, група 2000-2200
 • 2015 – 9 место Европски Шампионат во забрзан шах за јуниори до 16г.
 • 2015 – 22 до 27 место Европски Шампионат за јуниори до 16 годни
 • 2015 – ја надмина границата од 2300 рејтинг поени и со тоа ја освои титулата ФИДЕ Мајстор
 • 2016 – Европски Шампионат за јуниори до 16 години, 44 место од 131 учесник (5 поени од 9 партии)
 • 2016 – Репрезентативец на Македонија на шаховската Олимпијада 2016
 
 

Мирјана Недева

Родена: 12.03.2008 година

 
 
mirjana-nedeva
4.9
5/5

Резултати

 • Од 2009 до денес континуирано 1 место на Првенства на Македонија за јуниори во својата категорија
 • 2010 – 1 место, Јуниорско првенство на Југоисточна Европа во Блаце – Србија до 10г.
 • 2012 – 4 место Отворено Првенство на Македонија;
 • 2013 – 6 место на Европски Шампионат во брзопотезен шах јуниори до 14г.
 • 2014 – делба 9-19 место на Европски Шампионат јуниори до 14г.
 • 2015 – 1 место Меѓународен турнир во Северин – Романија, група 2000-2200
 • 2015 – 9 место Европски Шампионат во забрзан шах за јуниори до 16г.
 • 2015 – 22 до 27 место Европски Шампионат за јуниори до 16 годни
 • 2015 – ја надмина границата од 2300 рејтинг поени и со тоа ја освои титулата ФИДЕ Мајстор
 • 2016 – Европски Шампионат за јуниори до 16 години, 44 место од 131 учесник (5 поени од 9 партии)
 • 2016 – Репрезентативец на Македонија на шаховската Олимпијада 2016
 
 

Ана Петрова

Родена: 25.06.2020 година

 
 
ana-petrova
4.9
5/5
 • 2012 – 1 место на Првенство на Македонија јуниорки до 12г

Јуниорска школа

photo

Иван Цапески

Роден: 01.03.2006 год.

ivan-sapeski
4.9
5/5

Резултати

 • 2014 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 8г
 • 2014 – 4 место на Државен училишен натпревар за ученици на основни школи
 • 2015 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 10г
 • 2016 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 10г
 • Учество на повеќе јуниорски и отворени турнири

Матеј Звездакоски

Родена: 27.11.2005 година

 
 
Matej Zvezdankovski
4.9
5/5

Резултати

 • Најдобропласиран јуниор на повеќе турнири меѓу кои 2011/2013 до 6г/8г на Меморијален турнир Руди Алибегов, 2013. Отворен турнир Гамбит Асеко до 8г, 2015 Отворено првенство на Ниш Ц група до 15г
 • 2012 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 8г
 • 2013 – 3 место Првенство на Македонија јуниори до 8г
 • 2015 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 10г
 • 2015 – Европско Првенство за јуниори до 10г. 49 место од 97 учесници
 • 2016 – 3 место Првенство на Македонија јуниори до 12г

Давид Манески

Родена: 06.02.2000 година

 
 
David Maneski
4.9
5/5

Резултати

 • 2012 – 2 место на Државен училишен натпревар за ученици на основни школи
 • 2016 – 4 место Првенство на Македонија јуниори до 16г.
 • Учество на повеќе јуниорски и отворени турнири

Јуниорска школа

photo

Таири Кренар

Роден: 14.06.1999 год.

Таири Кренар
4.9
5/5

Резултати

 • Победник на Првенства на Македонија за јуниори повеќе години во својата категорија
 • Неколку учества на европски и светски јуниорски првенства

Доне Георгиевски

Роден: 21.09.2007 година

 
 
junior_08
4.9
5/5

Резултати

 • 2012 – 1 место Првенство на Македонија за јуниори до 16г.
 • Неколку учества на европски и светски јуниорски првенства

Михаил Јорданов

Роден: 30.08.2004

 
 
photo
4.9
5/5

Резултати

 • 2015 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 12г
 • 2016 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 14г

Јана Ангелкоска

Родена: 24.08.2003

 
 
photo
4.9
5/5

Резултати

 • 2015 – 3 место Првенство на Македонија до 12 г. и најдобро пласирана јуниорка
 • 2016 – 4 место на Првенство на Македонија до 14г. и најдобро пласирана јуниорка
 • Учество на повеќе јуниорски и отворени турнири

Петар Стојанов

Роден: 21.09.1999

 
 
Petar Stojanov
4.9
5/5

Резултати

 • 2015 – делба 4-5 место Првенство на Македонија јуниори до 16г
 • 2016 – делба 2-4 место Првенство на Македонија јуниори до 18г
 • Учество на повеќе отворени меѓународни турнири

Ѓорѓи Цветковски

Роден: 28.05.2008

 
 
Gjorgi Cvetkovski
4.9
5/5

Резултати

 • 2015 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 8г
 • 2016 – делба 1-2 место на Првенство на Македонија јуниори до 8 г
 • 2016 – Европски Шампионат за јуниори до 08 години, освоено 34 место од 105 учесници со 5 поени од 9 партии

Петровиќ Лазар

Роден: 12.03.2002

 
 
Petrovik Lazar
4.9
5/5

Резултати

 • 2015 – 5 место Првенство на Македонија јуниори до 14г
 • 2016 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 14г

Јуниорска школа

photo

Александар Константинов

Роден: 11.05.1998

photo
4.9
5/5

Резултати

 • 2012 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 14г
 • 2013 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 16г
 • 2014 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 16г
 • 2015 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 18г
 • 2016 – делба 2-4 место Првенство на Македонија јуниори до 18г
 • Учество на повеќе јуниорски отворени турнири
 • 2016 – 1 место на Отворен меѓународен младински турнир „Квалитет 2016“ во Скопје
 • Учество на повеќе меѓународни турнири во Македонија и странство, каде со континуирано одлична игра постигнува рејтинг 2264
 • 2016 – ја надмина границата од 2300 рејтинг поени и со тоа ја освои титулата ФИДЕ Мајстор

Симона Лакинска

Родена: 26.04.1999 година

 
 
Simona Lakinska
4.9
5/5

Резултати

 • Репрезентативка на Македонија на шаховската Олимпијада 2012 и 2016 година
 • Победник на повеќе првенства на Македонија за јуниори повеќе години во својата категорија
 • Повеќе учества на европски и светски првенства;
 • 2015 – 4 место Првенство на Македонија јуниорки до 16г и најдобро пласирана јуниорка

Моника Стојковска

Роден: 28.05.1993

 
 
Simona Stojkovska
4.9
5/5

Резултати

 • Репрезентативка на Европско првенство 2009
 • Титула Женски ФИДЕ мајстор освоена на Олимпијадата 2012
 • Репрезентативка на Олимпијадите 2010, 2012, 2014, 2016 (при што 2014 и 2016 настапува на прва табла!)
 • Учество на повеќе Меѓународни јуниорски и отворени турнири
 • Одличен настап на Шаховската олимпијада 2016, Баку Азербејџан. На прва табла освоени 7 поени од 10 партии и со тоа норма (пресметана како норма од 20 партии) за Женски Интернационален Мајстор

Филип Михов

Родена: 21.04.2000

 
 
Filip Mihajlov
4.9
5/5

Резултати

 • 2015 – 2 место Првенство на Македонија за јуниори до 16г.
 • 2015 – 13 место Европско Првенство во забрзан шах за јуниори до 16 г.
 • 2016 – делба 2-3 место на Првенство на Македонија за јуниори до 16г.
 • 2016 – 1 место на отворен меѓународен турнир “International Championship of Central Serbia, B” во Параќин, Србија

Велимир Влаховиќ

Роден: 02.10.2004

 
 
 
Vladimir
4.9
5/5

Резултати

 • 2013 – 1 место Првенство на Македонија за јуниори до 10г
 • 2016 – 5 место Првенство на Македонија за јуниори до 12г

Јуниорска школа

photo

Кристијан Велковски

Роден: 28.04.2003

junior_17
4.9
5/5

Резултати

 • 2011 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 8г
 • 2011 – Учество на Светско првенство јуниори до 8г
 • 2011 – Член на репрезентација на Македонија на јуниорска шаховска Балканијада
 • 2015 – 1 место Првенство на Македонија јуниори до 12г
 • 2016 – 3 место Првенство на Македонија јуниори до 14г

Јуниорска школа

photo

Габриела Коскоска

Роден: 14.02.1969

gabriela-koskoska
4.9
5/5

Достигнувања

 • Образование – Доктор на технолошки науки.
 • Со шахот се занимава од октомври 1982 година, женски интернационален мајстор од 1997. За шаховскиот клуб Алкалоид настапува од 1990.

Резултати

 • Норма за женски велемајстор – февруари 2000 год. (ОПЕН Капела Гранде)
 • Норма за интернационален мајстор – февруари 2000 год. (ОПЕН Капела Гранде)
 • Постојан член на женската репрезентација на Македонија: 10 шаховски Олимпијади (1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2010, 2012, 2014 год.) и 5 Европски првенства (1997, 1999, 2001, 2003, 2009 год.)
 • Повеќе од 10 пати шампион на Македонија во шах за жени, од осамостојување до денес

Драгана Николовска

Роденa: 31.08.1996 година

 
 
Dragana
4.9
5/5

Резултати

 • Повеќе учества на европски и светски јуниорски првенства
 • Повеќе први места во своја категорија на државни јуниорски првенства
 • 2013 – 8 место на Светско јуниорско првенство во брзопотезен шах за јуниорки до 18г
 • Репрезентативка на Македонија на шаховските Олимпијади 2010, 2012,2014 и 2016

Дејан Пејчиноски

Роден: 20.07.1997

 
 
Dejan
4.9
5/5

Резултати

 • 7 пати јуниорски првак на Струга
 • 2010 – најдобар поединечен резултат во јуниорска лига
 • 2010 – најдобар млад спортист на Струга
 • 2013 – 3 место Првенство на Македонија јуниори до 16г
 • 2014 – 2 место Првенство на Македонија јуниори до 18г