АЛКАЛОИД СО МАКСИМАЛНА ПОБЕДА ВО ПЕТТОТО КОЛО НА ЕВРОПСКИОТ КЛУПСКИ КУП 2019

Алкалоид со максимален резултат 6:0 ја совлада екипата од Швајцарија „Zurich Schachgesellschаft“. Во овој меч шахистите на Алкалоид покажаа најсигурна игра до сега и на ниедна табла не им дозволија на противниците да одземат некој поен.

Мамедјаров повторно демонстрираше висока класа и ја искористи малку пасивната игра на својот противник за да освои цел поен. Андреикин успеа да ја прекине серијата реми, овој пат не ја испушти остварената предност, а со тоа и цел поен. Најбрзите победи во мечот ги постигнаа Шанкланд и Криворучко. Ковалев ја оствари четвртата победа на турнирот, и на крајот Инаркиев го оформи конечниот резултат во мечот 6:0.

После петото коло, во водство е екипата “Obiettivo Risarcimento” Падова, Италија со максимални 10 меч бодови. Ја следат “Medny Vsadnik” Петербург Русија и “Sk Joly Lysa nad Labem” од Чешка со по еден бод помалку. Алкалоид моментално е на делба на четвртото до 10 место со 8 бода.

Во шестото коло, ШК Алкалоид за противник го има првакот на Чешка “Sk Joly Lysa nad Labem”, а “Obiettivo Risarcimento” игра против “Medny Vsadnik”.