Шахисти​

Bella Khotenashvili

Родена е на 01 јуни 1988 година во Грузија. Титулата Велемајстор ја освојува на 25 години во 2013. За Алкалоид настапи во 2023 година.

  • Во 2004 година станува Светски шампион за девојки до 16 години
  • Во 2009 година победува на Маја Чибурданиѕе Куп
  • Во 2011 година се пласира на делба на првото место на 9 Казар Опен, Иран
  • Во 2012 година станува шампион на Грузија во женска конкуренција
  • Во 2013 и 2014 година учестува на FIDE Women's Grand Prix series каде што ја освојува третата норма за ВМ и станува Велемајстор
  • Во 2014 на турнирот Qatar Masters Open ја освојува наградата за најдобро пласирана жена
  • Од 2009 година е член на сениорската женска екипа на Грузија
  • Во 2015 на Women's World Team Chess Championship во Кина, освојува 2 златни медали во индивидуална и екипна конкуренција
  • Со екипата на Грузија има освоено сребрен медал на Women's European Team Championship 2009 година во Србија и бронзен медал на Women's Chess Olympiad 2010 година во Русија и Women's World Team Championship во 2011 година

Линк до страната на Фиде профилот https://ratings.fide.com/profile/4130https://ratings.fide.com/profile/13602640189