Шахисти​

СТОЈАНОВСКИ ДЕЈАН

Роден 1984 во Скопје. Шаховски интернационален мајстор од 2002 година. За шаховскиот клуб Алкалоид настапува од 1998 година. Дипломира на Земјоделскиот факултет во Скопје.

Позначајни резултати:

  • 1998 делба на 3 место на Светско jуниорско Првенство.
  • 1999 Светски јуниорски Шампион во брзопотезен шах.
  • 2001 и 2002 настапува за македонската репрезентација.
  • Победник на повеќе турнири меѓу кои Блед 2002, Нови Сад 2005, Дубровник 2008.
  • 2011 победува на Првенството на Македонија во забрзан шах.
  • Од 2009 година континуирано, интензивно работи како тренер со јуниори во рамки на шаховската школа, поддржана од ШК Алкалоид.

 

Линк до страната на ФИДЕ профилот https://ratings.fide.com/profile/15000796