Шахисти​

МИХОВ ФИЛИП

Роден е на 21 април 2000 година во Штип. Дипломира и магистрира на универзитетот во Оксфорд (2018-2022) во областа компјутерски науки. Член е на ШК Алкалоид од 2012 година, а за сениорската екипа настапува од 2022 година

Позначајни шаховски резултати

  • Во 2016 година - победник на Отворен меѓународен турнир Парачин Б
  • Во 2017 година - Младински шампион на Македонија во стандард и рапид темпо
  • Во 2017 година - бронзен медал на Младинско Европско екипно првенство во рапид
  • Во 2021 година - шампион на Македонија
  • Во 2021 година - настап за македонската репрезентација на Европско првенство во Словенија
  • Во 2022 година - Капитен на универзитетската екипа на Оксфорд, со акцент на Варсити мечот помеѓу Оксфорд и Кембриџ како меч со најстара традиција на светот

 

Линк до страната на ФИДЕ профилот https://ratings.fide.com/profile/15003892