Шахисти​

ИНАРКИЕВ ЕРНЕСТО (INARKIEV ERNESTO)

Роден е на 9 декември 1985 година, во Киргистан. Дипломира на Државниот Унирвезитет на Русија на студиите по економија. За Киргистан настапува на две Олимпијади во 1998 и 2000 година. Од 2001 година се преселува во Елиста и настапува за Русија. За ШК Алкалоид настапува на ЕКК во 2021 година.

Позначајни резултати:

  • Во 2001 година станува европски шампион до 16 години.
  • Во 2002 станува јуниорски шампион на Русија
  • Двапати победува на Higher league of the Russian championship во 2006 и 2013
  • Во 2006 го освојува третото место на сенироскиот шампионат на Русија
  • Со руската екипа Томск-400 станува петкратен екипен шампион на Русија (2004, 2005, 2007, 2009 и 2012) и двократен европски екипен шампион (2005 и 2006)
  • Во 2014 победува на Опен Баку
  • Во 2015 победува на Опен Москва со 8 поени од 9 партии
  • Во 2016 на европското поединечно првенство станува Европски шампион

 

Линк до страната на Википедија https://en.wikipedia.org/wiki/Ernesto_Inarkiev

Линк до страната на ФИДЕ профилот https://ratings.fide.com/profile/4162722