Шахисти

ЛАЗОВ ТОНИ

Роден е на 12 мај 2000 година во Неготино. Димпломира на факултет за Бизнис и Економија во 2023 година. Член е на ШК Алкалоид од 2008 година.

Позначајни шаховски резултати

 • Во 2012 година на шампионатот на Македонија го освојува четвртото место
 • Во 2013 година го освојува шестото место на Европски шампионат во брзопотезен шах, јуниори до 14 години
 • Во 2015 година го освојува првото место на државното првенство до 16 години
 • Во 2015 година ја освојува титулата ФИДЕ мајстор на турнирот Трофеј Белград
 • Во 2016 година за прв пат учествува на Шаховска Олимпијада во Баку, Азеберџан
 • Во 2017 година го освојува бронзениот медал на Европско екипно рапид шах во Црна Гора
 • Во 2019 година го освојува второто место на шампионатот на Македонија
 • Во 2019 година се стекнува со титулата Интернационален мајстор
 • Во 2021 година го освојува првото место на меѓународниот турнир во рапид шах Визиони
 • Во 2022 година го освојува второто место на мемориалниот турнир ,,Венци Попов”
 • Во 2023 година го освојува првото место на меѓународниот турнир ,,Штајниц” во Битола

 

Линк до страната на ФИДЕ профилот https://ratings.fide.com/profile/15000770