Шахисти​

Lela Javakhishvili

Родена е на 23 април 1984 во Грузија. Носител е на титулата Интернационален мајстор од 2005. Титулата Женски велемајстор ја освојува во 2003 година. Во својата кариера највисок рејтинг постигнува во 2010 година од 2500 поени. Член е на женската сениорска репрезентација на Грузија. За Алкалоид настапи 2023 година на македонската лига

Линк до страната на Фиде профилот https://ratings.fide.com/profile/4130189