Шахисти​

МОНИКА СТОЈКОВСКА

Родена е на 28 мај 1993 година во Скопје. Титулата женски Фиде мајстор ја освојува во 2012 година. Дипломира на факултетот по Економија во 2016 година. За ШК Алкалоид настапува од 2008 година

Позначајни постигнувања:

  • Шампион на Македонија во јуниорска конкуренција од 2000 до 2010 година
  • На шаховската Олимпијада во 2016 година во Баку, Азербеџан освојува двојна норма за женски интер мајстор
  • На Европското екипно првество во 2017 година во Грција ја освојува третата норма за женски интер мајстор
  • Женски сениорски шампион на Македонија во 2022 и 2023 година
  • Член на женската сениорска шаховска репрезентација од 2009 година

 

Линк до страната на Фиде профилот https://ratings.fide.com/profile/15002594