Шахисти​

NORDIBEK YAKUBOEV

Нодирбек Јакубоев е роден на 23 јануари 2002 година во Узбекистан. Титулата Интернационален мајстор ја освојува во 2017, на 15 годишна возраст, додека Велемајстор станува две години подоцна во 2019 година.

Позначајни резултати

  • Во 2016, 2018 и 2020 година станува шампион на Узбекистан
  • Во 2021 година се пласира на Светскиот Куп
  • На шаховската Олимпијада во Индија во 2022 година го освојува првото место со репрезентацијата на Узбекистан, играјќи на втората табла притоа освојува индивидувален бронзен медал со 8 поени од 11 партии, остварувајќи перформанс од 2.759 рејтинг поени.
  • Во 2023 година е победник на силниот меѓународен турнир Катар Мастерс