Шахисти​

РОЛАНДО КУТИРОВ

Роден е 1962 година во Скопје. Станува велемајстор 1996 година. За шаховскиот клуб Алкалоид настапува од 2019 година. Истата година почнува да работи како тренер во ШК Алкалоид, со млади категории на шахисти и шахистки.

Позначајни резултати:

  • Шампион на Македонија 1988 и 1994 година
  • Алба Адриатика Опен, Италија 1987 година второ место
  • Импрериа Опен, Италија 1988 година четврто место
  • Опен Џенова, Италија 1988 година второ место
  • Член на машката сениорска репрезентација на Олимпијадите во Москва 1994, Ереван 1996, Елиста 1998, Истанбул 2000 година
  • Селектор на машката репрезентација на шаховските Олимпијади во Блед 2002, Батуми 2018 година
  • Селектор на женската репрезентација на шаховската Олимпијада во Истанбул 2000 година

 

Линк од Фиде профил: https://ratings.fide.com/profile/15000010/chart