Шахисти​

СТАНОЈОСКИ ЗВОНКО

Роден 1964 во Прилеп. Шаховски велемајстор од 2004 година. За шаховскиот клуб Алкалоид настапува од 2002. Дипломира на Електротехничкиот факултет во Скопје.

Позначајни резултати:

 • Член на репрезентација на шаховските Олимпијади во: 1994 во Русија, 1996 во Ерменија, 1998 во Русија, 2002 во Словенија, 2004 во Шпанија, 2006 во Италија, 2008 во Германија, 2010 во Русија и 2022 година во Индија каде што игра на првата табла против Светскиот првак Магнус Карлсен
 • Член на репрезентација на Европски Првенства во: 1999, 2003, 2007, 2009, 2011, 2013.
 • Победник на Опен “Трофеј на Белград” 2006 и 2007 година.
 • Делба на прво место на Опен турнири: Скопје 1998 и 2011 година, Хастингс 2001/02, Пула 2003, Пловдив 2009, Параќин 2009, Тиват 2011 и многу втори места.
 • Делба на прво место на Шампионати на Македонија: 1995, 1996, 1997, 2001 година.
 • Шампион на Македонија 1992, 2003, 2005, 2006, 2015 и 2023 година.
 • Во 2012 година на турнирот Опен Келибија, Тунис го освојува првото место
 • Во 2016 година го освојува првото место на Опен Вардарис, Солун Грција
 • Во 2018 година на турнирот Опен Пелион, Грција делба на прво место.
 • Во 2022 година е победник на Приштина Опен
 • Од 2009 година континуирано, интензивно работи како тренер со јуниори во рамки на шаховската школа, поддржана од ШК Алкалоид.

 

Линк до страната на ФИДЕ профилот https://ratings.fide.com/profile/15000257