Шахисти​

TOMASHEVSKY EVGENY

Роден 1 јули 1987 во Саратов, Русија. Шах научил да игра на 3 години, од својот татко. Шаховски велемајстор од 2005 година. Дипломирал на Универзитетот во Саратов, социо-економски науки, а подоцна се стекнува и со научно звање Кандидат на науки.За шаховскиот клуб Алкалоид настапува во 2013 и 2015 година на Екипното првенство на Македонија и 2015 на ЕКК во Скопје.

Позначајни резултати:

  • 2009 година станува (најмлад дотогаш) европски шампион.
  • Февруари 2015 победува на ФИДЕ Гран при турнирот во Тбилиси, Грузија со 8/11, со рејтинг перформанс 2921.
  • Како член на Руската репрезентација победник е на Светскиот екипен шампионат 2010 година.
  • Шампион на Русија за 2015 година.

 

Линк до страната на Википедијаhttps://en.wikipedia.org/wiki/Evgeny_Tomashevsky

Линк до страната на ФИДЕ профилот https://ratings.fide.com/profile/4147235