Шахисти​

ИВИЌ ВЕЛИМИР

Роден е 27 август 2002 година во Србија. Велемајстор станува во 2019 кога има 17 години. За ШК Алкалоид настапува за прв пат во 2023 година

Позначајни резултати

  • Во 2017 година на European Youth Team Chess Championship го освојува сребрениот медал со репрезентацијата на Србија
  • Во 2018 година за прв пат настапува за сениорската репрезентација на Србија на Олимпијадата во Грузија
  • Во 2019 година станува до тогаш најмладиот српски велемајстор со 17 години.
  • Во 2021 година се квалификува на Светскиот Куп каде што стигнува до петтото коло, победувајќи многу посилни играчи меѓу кои и ВМ Дмитри Адреикин
  • Во 2023 година се квалификува на Светскиот Куп каде што е елиминиран во второто коло

 

Линк до страната на ФИДЕ профилот https://ratings.fide.com/profile/950122